2009. október 2., péntek

Túrós gombóc


Hozzávalók:
túró
dara (gríz)
tojás
vaníliás cukor
cukor
mazsola

zsemlemorzsa

Mennyiségekkel nem tudok szolgálni, mert nálam itt minden szemre megy. A mazsolát egy bögrében vízbe áztatom. Beleteszem a túrót egy tálba, hozzáütök egy tojást, teszek bele egy tasak van. cukrot, ha úgy érzem kevés lesz akkor még kristálycukrot is. Hozzászórok némi darát*, beleteszem a leszűrt mazsolát és kikeverem egy villával vagy kanállal. Hagyom állni úgy 3/4 órát, hogy a dara megduzzadjon, közben fölteszek forrani egy lábas vizet pici sóval. A lobogó vízbe dobálom a masszából vizes kézzel formázott gombócokat, addig főzöm míg föl nem jönnek a víz tetejére, akkor pirított zsemlemorzsára szedem ki. Általában pusztán (vagy cukorral megszórva), ma eperlekvárral fogyasztjuk.

*a némi darat annyit jelent, hogy a "tészta" ne legyen túl kemény, de túl lágy sem, hogy formázni lehessen. A 3/4 óra pihentetés alatt míg a dara megduzzad még keményedni fog, én inkább még főzés előtt szoktam hozzá darát keverni, ha szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése