2009. november 25., szerda

Túrós puliszka

Egy egyszerű, de nagyszerű étel, nálunk fele sokak kedvence, úgy is mondják Erdélyben, hogy a szegény ember, vagy a juhász étele, de ez itt nem teljesen igaz, mert nekünk meg kell vásárolni a túrót:).
A puliszkát sós vízben megfőzöm. Forrásban lévő vízhez adagolom szép lassan az átszitált puliszkalisztet, vagy darát és közben kevergetem. A puliszkaliszt mennyisége attól függ, hogy milyenre akarom főzni, ha lágyabb puliszkát akarok, akkor kevesebbet, ha keményebb, úgymond szelhető puliszkát akarok kapni, akkor több lisztet teszek. Általában egy liter vízhez, két csészényi lisztet használok.

Kivajazok egy tűzálló tálat, és olajozott, vagy zsírozott kanállal az aljára teszek egy réteg puliszkát, erre egy réteg juhtúrót, majd megint puliszka, túró, addig, míg tart a hozzávaló. A felső réteg lehet túró is, vagy puliszka is, ki hogy szereti, én az utolsó réteg puliszkára teszek pár csipet túrót, és kész. A tetejére egy kevés kockára vágott szalonnát teszek és előmelegített sütőben megsütöm. Amikor a tetején a szalonna megpirult, vagy ha ez nincs rajta, akkor egyszerűen csak a teteje kezd megpirulni, késznek ítélem és fogyaszthatjuk is:).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése